Manjak samopouzdanja

Manjak samopouzdanja izuzetno negativno utiče na život ljudi. Samopouzdanje je način na koji vidite sebe i kako se osećate. Ono može biti pozitivne orijentacije, negativne orijentacije ili između. Ono utiče na to kako živite život, kako vidite druge, sebe i kako donosite odluke.

manjak samopouzdanja

Osobe koje su samopouzdane više veruju u sebe i svoje mogućnosti, dok osobe sa niskim samopouzdanjem za sebe misle da su nesposobne, beznačajne, nevoljene, opterećene su negativnim mislima i strahovima, ne preduzimaju inicijativu, boje se promena i rizika, imaju iskrivljenu sliku o sebe i drugima itd.

Dva glavna segmenta koja grade samopouzdanje svake osobe je: samopoštovanje i samoefikasnost.

Osećanje samoefikasnosti gradimo kroz naša postignuća u nekim oblastima i sposobnostima koje imamo. Na ovaj način učimo da naporan rad u nekoj oblasti donosi uspeh i ovo je deo samopouzdanja koji pomaže ljudima da se izbore sa teškoćama i da prihvate promene.

Samopoštovanje je širi pojam koji takođe gradi samopouzdanje. Ono se odnosi na naše pravo da budemo srećni. Ovo delimično proizilazi iz osećanja da nas ljudi oko nas cene i odobravaju. Medjutim takođe proizilazi iz našeg osećanja kompetentnosti, koliko sami smatrate da ste sposobni da možete da uradite sve što poželite.

Manjak samopouzdanja – Izgradite sebe kroz iskustva

manjak samopouzdanja saveti

Manjak samopouzdanja se razvija kroz pozitivna i negativna iskustva tokom života. Jedan izdvojen događaj ne formira samopozdanje, već je to rezultat dužeg perioda, a temelji se mogu nalaziti i u detinjstvu. Ali samopouzdanje se može graditi i „oporaviti“. Negativna iskustva i veze mogu da utiču na pad samopouzdanja, ali oporavak zavisi od unutrašnje snage i rezilijentnosti osobe. Dakle, pozitivnim iskustvima i promenama u mišljenju i ponašanju možete uticati na promenu u svom samopouzdanju, i što je još važnije, promeniti svoj način života.

Samopozdanje je jedna od centralnih koncepata u savetovanju i podržavajući psihološki savetnik je tu da pomogne klijentu da promeni stvari koje želi. Pomoću psihološkog savetovanja možemo otkriti negativna uverenja, misli i predpostavke koje imate i koje Vas blokiraju da vodite život kakav želite.

Naučite da gledate realno

Naučite da cenite svoju jedinstvenost. Počnite da se osećate dobro u vezi sebe i da budete realniji u ciljevima koje zacrtate. Gledajte na sebe i druge realno. Verujte u sebe i svoje mogućnosti i talente, naučite da pohvalite i podržite sami sebe.

Kada postanete tolerantniji i bolji prema sebi, osetićete promene i na ostalim životnim poljima, jer će Vaše samopozdanje učiniti da Vas i ostali drugačije vide i da se drugačije ponašaju prema Vama.