Kontrola stresa

Kontrola stresa je nešto na sa čime su danas ljudi jednostavno u svakodnevnom dodiru. Stres je deo života i nije lako izbeći ga. Manje količine stresa su ponekad i pozitivne, motivišu osobu, ali kada je stres prolongiran utiče na osobu i psihički i fizički, što je prilično opterećujuće, neprijatno i , ono što je najvažnije, veoma nezdravo.

Prepoznavanje negativnih uticaja stresa

kontrola stresa

Prepoznavanje negativnih uticaja stresa na naš život i prihvatanje da to nije ispravno je veoma važan korak. Kada priznate sebi da Vam je potrebna podrška i pomoć da se izborite sa stresom možete da naučite jednostavne i korisne načine koje ćete svakodnevno koristiti dok ih potpuno ne usvojite i postanu Vaš stil života i ponašanja u stresnim situacijama.

Uticaj stresa na kvalitet života

Ako živite pod konstantnim stresom, veoma ste zdravstveno ugroženi, iako Vam to možda tako ne izgleda. Stres utiče na Vaš emocionalni balans, kao i na fizičko zdravlje. Onemogućava Vam da stvari i situacije realno sagledate, da budete funkcionalni i da uživate u životu. Koliko puta ste kada imate neke hitne obaveze ili kada ste jako ljuti bili onemogućeni da bilo šta uradite? Ili ste ipak uspeli da izdržite i radite pod velikim pritiskom. Međutim posle ste imali tegoba sa bolovima u predelu želuca ili nekim drugim fizičkim tegobama? Vaše telo je preživelo veliki napor i na taj način Vam šalje signale da usporite i da obratite pažnju na Vaše potrebe koje ste zanemarili.

Kontrola stresa – Oslobodite se negativnog uticaja

kontrola stresa

Kontrola stresa koju možete da naučite kod nas u savetovalištu može Vam pomoći da se oslobodite negativnog uticaja stresa na Vas. Nije svaki stres pod Vašom kontrolom. Iz tog razloga naučite da kontrolišete onaj koji možete, kako biste bili zdraviji, srećniji i produktivniji. Cilj kojem ćemo zajedno težiti je izbalansiran život sa vremenom za emotivne veze sa bliskim ljudima, vremenom za posao, relaksaciju i zabavu. Takođe važan deo je reziljentnost. To je sposobnost da da budete na visini zadatka i bistrih misli, čak i kada ste pod pritiskom.

Kognitivno bihejvioralnom terapijom (KBT) koju primenjujemo u savetovalištu, možemo Vam pomoći da otkrijete šta Vam prouzrokuje stres, a kada identifikujemo stresor  i da otkrijete i svoje lične granice stresa i da diskutujemo o načinima na koje možete da se sa njim nosite.

Takođe, možete naučiti tehnike relaksacije koje Vam mogu biti od koristi u stresnim situacijama, kao i načine na koje sami možete da kontrolišete svoj stres.