Opsesivno kompulsivni poremećaj (OKP)

Opsesivno kompulsivni poremećaj ili skraćeno OKP. Normalno je da se ponekad vratite da proverite da li Vam je pegla ostala upaljena, vrata otključana, da ređate stvari na neki Vaš način ili da ne možete da prestanete da razmišljate o nečemu što Vam je opterećujuće. Ali to su svakodnevne stvari koje su skoro svi nekada osetili.    Možete se vratiti da uradite nešto, ali i ako to ne uradite ne predviđate katastrofičan ishod , kao što to čine osobe sa OKP-om.

Opsesivno kompulzivni poremecaj

Karakteristike

Ono što odvaja osobe sa opsesivno – kompulsivnim poremećajem su sledeće karakteristike:

  • Ne mogu da kontrolišu svoje misli ili ponašanja, čak ni kada su svesni da su ona preterana.
  • Provode najmanje sat vremena dnevno na ove misli ili ponašanja.
  • Nemaju zadovoljstvo kada izvode određena ponašanja ili rituale, ali osećaju blago olakšanje od anksioznosti koju prouzrokuju misli.
  • Imaju značajne probleme u svakodnevnom životu zbog ovih misli ili ponašanja.
  • Neke osobe sa OKP imaju takođe i tikove.

Opsesivno kompulsivni poremećaj je stanje u kojem osobe imaju opsesivne misli koje su praćene kompulsivnim radnjama. Ove opsesije su veoma intenzivne i obično je jedini način da se osoba oslobodi od njih je da izvede neku kompulsivnu radnju.

OKP čine 4 segmenta:

  1. opsesija
  2. anksioznost
  3. kompulsija
  4. privremeno olakšanje

Opsesija je intruzivna misao, koja je uporna i osoba ne može da je kontroliše, već se samoinicijativno pojavljuje u mislima. Nju prati anksioznost, zato što je opsesivna misao obično neprijatne sadržine za osobu. Zatim osoba nalazi kompulsivnu radnju koju izvršava i na taj način se osobađa stresa koji je opsesija prouzrokovala i tako dolazi do privremenog olakšanja, do ponovnog javljanja opsesivne misli.

opsesivno kompulzivni poremecaj

Opsesivno kompulsivni poremećaj – Simptomi

4 osnovna tipa OKP-a su: opsesivno proveravanje (osoba mora više puta da nešto proveri ili postaje veoma anksiozna), opsesivno sakupljanje (osoba nekontrolisano sakuplja stvari do mere da više ne može da normalno živi), opsesija kontaminacije (osoba ne kontrolisano brine o higijeni i konstantno strahuje od zaraza) i intruzivne misli ili ruminacija (osoba ima prisilne misli, neprijatne sadržine). Sve češća pojava je i je i H-OKP (pojava opsesivnih misli koje se odnose na sekusualnu orijentaciju).

Ukoliko imate ove simptome, kod nas možete naučiti kako da postupate sa ovakvim mislima i radnjama i mnoge načine da se opustite. Kognitivno bihejvioralna terapija koju primenjujem u praksi utiče na promenu pogrešnih asocijacija između radnja ili misli i negativnih ishoda koje predviđate.

Terapija

Veliki deo kognitivne terapije za opsesivno kompulsivne poremećaje je učenje zdravih i efikasnih načina odgovaranja na opsesivne misli, bez pribegavanja kompulsivnim radnjama.

Postoji konkretan program u KBT-u, koji se zove „Izlaganje i prevencija odgovora“, koja je veoma koristan u smanjivanju kompulzivnih radnja kod OKP-a. Ukoliko Vas zanima nešto više o ovoj metodi, kontaktirajte nas.