Vrste ljubomore i njeni uticaji na odnose sa ljudima

Postoje različite vrste ljubomore i svaka od njih utiče na odnose sa ljudima iz naše sredine.

Ljubomora je osećaj nesigurnosti zbog potencijalnog gubitka ili neke vrste nejednakosti u društvenim i ljubavnim odnosima. Vrlo često se koristi za opisivanje osećaja koji je povezan sa posesivnošću druge osobe, najčešće partnera ili prijatelja.

Svako od nas je nekada u životu osetio ljjubomoru, međutim ekstremna ljubomora može u velikoj meri ometati svakodnevni život.

Osobe koje smatraju da ih ljubomora ometa do te mere da normalno funkcionišu, trebalo bi da potraže pomoć psihologa, koji će im pomoći da prevaziđu svoj problem.

Ljubomora i zavist

Ljubomora se vrlo često poistovećuje sa zavišću, ali su to različite emocije i svaka ima svoju definiciju. Ljubomora se može opisati kao strah da neko može uzeti nešto što smatrate svojim, a zavist je želja za nečim što pripada nekom drugom. Međutim i zavist i ljubomora mogu izazvati osećaj nesigurnosti.

Zavist izaziva osećaj tuge i želje za promenom, dok ljubomora najčešće izaziva bes i nezadovoljstvo.

Postoje mnoge vrste ljubomore i njenih varijacija, ali ni jedna od njih ne utiče pozitivno na vaš i vaš organizam. Sva ova osećanja čine da se psihički i fizički osećate loše i neophodno je pronaći načine da se prevaziđu.

Biti zadovoljan svojim životom i onim što imate je najveći blagoslov.

Kako prepoznati ljubomoru?

Ukoliko je neko ljubomoran to može ispoljiti na najrazličitije načine. Iako su neka ljubomorna ponašanja suptilna, neprimetna i blaga, jaka osećanja ljubomore mogu dovesti do toga da jedna osoba naškodi drugoj.

Retroaktivna ljubomora

Signali koji ukazuju da ljubomora postoji su:

-Bes prema osobi ili situaciji koja ometa ostvarenje cilja do kojeg vam je stalo.

-Ogorčenje prijatelja ili partnera kada ne mogu da provedu vreme sa osobom do koje joj je stalo.

-Poteškoće da se oseća sreća za nekog do koga nam je stalo čak i ako je ta druga osoba srećna (otac koji je ljubomoran na momka svoje ćerke, čak i ako zna da je ona srećna sa njim)….

Vrste ljubomore

Postoje različite vrste ljubomore i svaka od njih se drugačije ispoljava.

Ljubomora je česta emocija i ljudi je gotovo svakodnevno doživljavaju.

Kako se pojavljuje u najrazličitijim situacijama, tako se javlja i u različitim oblicima.

Pojedine vrste ljubomore uključuju:

Ljubomora u vezi

Ova vrsta ljubomore proističe iz straha da ćete u ljubavnoj vezi, do koje vam je stalo, biti zamenjeni drugom osobom.

U ovu kategoriju spadaju žene koje su ljubomorne kada njihov muž flertuje sa drugom ženom, suprug koji se oseća nesigurno kada njegova žena provodi vreme sa prijateljima i mnoge slične situacije.

Ljubomora u prijateljstvu

Kada su vrste jubomore u pitanju ova ljubomora je svakako platonska. Postoji kada je jedan prijatelj ljubomoran na drugog i to kada on provodi vreme u druženju sa drugim ljudima.

Vrste ljubomore – Ljubomora vezana za moć i status 

Ova vrsta ljubomore se javlja na radnom mestu i vezana je za konkurenciju. Recimo, ljubomora jednog kolege na drugog jer je dobio unapređenje umesto njega.

Patološka ljubomora 

Vrste ljubomore

Patološka ili ekstremna ljubomora može biti znak problema sa mentalnim zdravljem, poput šizofrenije, anksioznosti ili problema sa kontrolom. Kod ove vrste ljubomore osoba ima iracionalne brige zbog vernosti partnera i dovodi do toga da prema njemu često nastupa nasilno i sa velikom nesigurnošću.

Ljubomora u granicama je normalana, ali kada je česta, intenzivna i iracionalna, ona može postati destruktivna.

Ljubomora i mentalno zdravlje

Kada je osećanje ljubomore sveprisutno, trajno i intentivno, ono može uticati u velikoj meri na mentalno zdravlje.

Pojedini problemi sa mentalnim zdravljem i simptomi koji uključuju ljubomoru mogu ukazivati i na ozbiljnije psihičke probleme kao što je: šizofrenija, psihoza, paranoja, anksioznost, poremećaj ličnosti…

Ukoliko mislite da su vaši mentalni problemi povezani sa osećajem ljubomore, obratite se psihološkom savetovalištu Sana. Tu smo da pružimo odgovore na sve probleme koji vas sprečavaju da živite život bez ograničenja i problema.

 

 

Spread the love