Važnost afirmacija

Važnost afirmacija se naročito ističe poslednjih godina, kada se pred ljudima nalazi konstantni stres, ogromni gubici, ali i želja za napredovanjem.

Zakon privlačnosti na kome se zasnivaju afirmacije, “podiže” našu svest na pozitivni nivo, tako da jedne magnetno privlače druge. Najjednostvnije rečeno one deluju kao pobednički i gubitnički stav. Što znači – kada se osećamo dobro prema sebi i imamo pozitivan stav, u životu nam ide sve od ruke, tj. kako smo planirali. S druge strane, kada se loše osećamo i imamo negativan stav, skloni smo destruktivnom ponašanju koje može prouzrokovati negativne ishode, kao što su finansijski problemi, konflikti, pa i akutne ili hronične bolesti.

Kolika je važnost afirmacija otkriva vam psihološko savetovalište Sana.

Šta su afirmacije?

Pre nego što krenete da razmatrate važnost afirmacija morate najpre znati šta su one.

Afirmacije predstavljaju izjave koje imaju za cilj da stvore promenu u pojedincu. Odnosno, da reprogramiraju podsvest kako bi podstakle na drugačije verovanje o sebi ili sveta oko njega. One mogu da posluže kao inspiracija, ali i kao jednostavni podsetnici za fokusiranje na obične aktivnosti u toku dana.

Važnost afirmacija

Zapravo, svaka misao i svaki unutrašnji dijalog predstavljaju afirmaciju. S obzirom da nam u minuti prođe prosečno 50 misli kroz glavu, mnogi se opravdano pitaju kako ih na pravi način usmeriti. Dodatno zabrinjava činjenica da su većina negativnog konteksta, pa neretko budemo uvučeni u vrtlog lošeg razmišljanja.

Srećom, možemo da naučimo da negativne misli zamenimo pozitivnima, tek tada će se preoblikovati čitav naš život, pa i zdravlje. Ujedno, povratićemo radost i strast, te ćemo moći da ostvarimo šta god poželimo.

Da li afirmacije, zaista, funkcionišu?

Verovali ili ne, afirmacije deluju! Razlog za to leži u našoj podsvesti, ali i odlučnosti da promenimo sebe. Jedino njihov savršeni sklad omogućava da budemo usredresređeni na otpuštanje prošlosti kako bi kreirali bolju budućnost.

Afirmacije ne treba posmatrati kao nerealne želje ili “instant” odgovore. One imaju dublji smisao. Navode nas na razmišljanje o pitanju koje nas muči ili onome što želimo da postignemo. Samim tim, “teraju” nas da se pokrenemo, pa od pasivnih pojedinaca postajemo inicijatori, da bi ostvarivanjem željenih rezultata osetili emocionalno zadovoljstvo.

Najbolji primer za važnost afirmacija jesu razmišljanja o sposobnostima u poslu. Naime, najnovija istraživanja su pokazala da fokusiranje na sopstvene kvalitete nekoliko minuta pre značajnog sastanka ne samo da nas oslobađa pritiska, već jača samopouzdanje, pa su i veće šanse za uspešan poslovni ishod.

Važnost afirmacija u ličnom razvoju

Polazna osnova u radu sa afirmacijama jeste da razmislite koje oblasti svog života želite da promenite. Da li želite da imate više strpljenja? Ili biste želeli produktivniji radni dan? Možda se trudite da smršate?

Bez obzira šta je vaš cilj budite sigurni da se on temelji na realnoj proceni činjenica. Na taj način biće verodostojan i ostvariv. Zatim svoju misao zapišite kako bi vas vodila ka ostvarenju. U tome vam mogu pomoći postojeće afirmacije, citati iz knjiga, a možete ih i sami sročiti.

Ukoliko se “borite” sa negativnim razmišljanjem zabeležite njihovu pozitivnu potvrdu na papir. Na primer, ako često sebi kažete: “Nisam dovoljno talentovan da napredujem u karijeri“, preokrenite ovu misao i napišite njenu pozitivnu stranu: “Ja sam vešt i sposoban profesionalac”.

Važnost afirmacija

Iako se afirmacijama možete baviti bilo kada, preporučljivo je da za njih izdvojite poseban deo dana. Najbolje je ujutru ili pred spavanje, jer je tada koncentracija najveća, pa će i rezultati biti brži i snažniji.

Psihološko savetovalište Sana vam može pomoći da svoje slabosti pretvorite u snagu za lični razvoj.

 

Spread the love