Samopouzdanje i kako da radite na njemu

Samopouzdanje je nešto što se kod većine ljudi ispoljava i samom njihovom pojavom.

Ovakve osobe ostavljaju utisak samouverenosti, ponašaju se na specifičan način i imaju karakteristike koje ih jasno odvajaju od onih koje to nisu.

samopouzdanje

Osobe koje su samopouzdane su sposobne da sve situacije koje im život nametne podnesu „na nogama“, ali ta snaga nije nešto što svima dolazi prirodno, ali možete da uradite neke stvari kako biste podigli nivo svog samopouzdanja.

Samopouzdanje podrazumeva da ste svesni sebe i svojih vrednosti

Nemojte dozvoliti nikada da se zbog nekoga osećate loše ili manje vrednim, a pogotovo nemojte sami sebe ubeđivati u to.

Svaka osoba je po nečemu specijalna, u nečemu talentovana i nekome jedinstvena i nezamenljiva. Nemojte dozvoliti da drugi manipulišu Vama i Vašim emocijama i da Vas na taj način ubeđuju da niste dovoljno dobri, dovoljno talentovani, dovoljno sposobni, dovoljno lepi itd.

Takve osobe koriste podmukle tehnike da manipulišu Vašim osećanjima i u nedostatku argumenata udaraju na Vaše slabosti.

Manjak samopouzdanja i osećanje manje vrednosti dolazi iznutra i samo ste Vi ti koji mogu to oceniti i dodeliti sebi tu titulu.

Niko nije savršen, i činjenica da ste i Vi takvi ne čini Vas manje vrednim pažnje i ljubavi. Budite savršeno nesavršeni, ponosni na sebe takvi kakvi jeste. Nemojte težiti nečijem idealu ili nečijem standardu, postavite svoje ciljeve, težite njima i ne dozvolite da Vas iko ubedi da nisu ispravni i da Vi niste savršeni takvi kakvi jeste.

Prihvatite i svoje neuspehe

Nije uvek lako doći do cilja. Ono što Vas može dovesti do uspeha i činiti Vas osobom koja jeste nisu samo pobede već i porazi.

Neuspehe ne smete gledati samo kao promašaje i odraze naše nesposobnosti, već morate učiti iz njih i takve greške u budućnosti izbeći.

Posle svakog neuspeha, nemojte sebe degradirati i dovoditi u pitanje svoje kvalitete i sposobnosti, već napravite pauzu da rezimirate situaciju i da uvidite gde ste pogrešili.

Samokritičnost je korisna sposobnost koju koriste samopouzdani ljudi. Ali budite pametni da greške ne ponavljate. Ako sebe budete mučili razmišljanjem o greškama koje ste napravili potrošićete snagu koja Vam je potrebna za dostizanje cilja.

Ne možete sve ciljeve preko noći ostvariti, neki ciljevi su dugoročni, neki kratkoročni, neki možda zahtevaju znanja i sposobnosti koje možda još uvek nažalost nemate.

samopouzdanje

Ne žurite!

Neki ciljevi zahtevaju više vremena da biste ih ostvarili, neki zahtevaju brzu reakciju, neki će doći iznenada…

Ono što je zajedničko svim preprekama sa kojima ćete se u životu susresti je činjenica da ćete se osećati kao pobednik kada je prevaziđete i da ćete osvojiti još jedan u nizu Vaših ciljeva.

Samopouzdanje podrazumeva da verujete svojim instiktima!

Sigurno Vam se nekada desilo da kada donosite odluku imate neki osećaj da će biti dobro ili loše.

Verujte svojim instiktima.

Možete analizirati situaciju sto puta, predvideti sve mogućnosti, a opet imati osećaj da nešto nije u redu. Nemojte zanemarivati taj osećaj. Razmislite još jednom, možda Vas osećaj ne vara.

Drugi Vas mogu savetovati ili uticati na Vaše izbore, ali uvek poštujte sebe i pratite da li se i Vi osećate dobro povodom tih izbora.

Uvek dozvolite drugima da iskažu svoje mišljenje i saslušajte ih, ali nemojte nikome dozvoljavati da Vam nametne svoje mišljenje. Ne budite tvrdoglavi, ali budite otvoreni i razumni.

Budite i vođa i vođeni

Samopouzdanje se gradi vremenom i radom.

samopouzdanje

Ne težite da budete uvek u kontroli nad nekom situacijom. Nekada je bolje da budete sporedna uloga, ukoliko neko zna bolje od Vas kako da se postavi u situaciji. Ukoliko mislite da neko ko je upravlja situacijom nije u pravu, budite asertivni.

Uz najveće poštovanje i uvažavanje iznesite svoj stav. Možda ste u pravu, možda niste, ali argumentujte. Ovakvim stavom sigurno ćete ostvariti dobru komunikaciju sa okolinom i biti poštovani.

Budite vođa ako smatrate da znate to najbolje da uradite za sebe i za druge. Ali ako niste u to sigurni, pustite nekog ko bolje zna da vodi, a Vi učite od njega. Iz svakog iskustva se može nešto naučiti i svaki model je koristan, da naučite kako nešto treba ili ne treba raditi.

Koncept „moći“ ili „vođstva“ u partnerskim odnosima nema mesta, barem ne u onim zdravim partnerskim odnosima. Ukoliko Vam je cilj rasprave da „pobedite“ partnera, da dominirate u raspravi, da ga potcenite, povredite, niste na dobrom putu da budete u kvalitetnoj vezi.

Osobe koje su samopouzdane nemaju potrebu da drugoga podcene da bi se tako osećale.

 Poštujte svoje vrednosti!

samopouzdanje

Jasno stavite do znanja osobama koje su oko Vas šta cenite i vrednujete, a šta Vam smeta.

Razmislite dubinski o sebi i svojim uverenjima.

Koji su Vam prioriteti? Šta Vam je važno u vezi, poslu, prijateljstvu itd?

Nemojte menjati stavove i prioritete pri svakoj promeni partnera, okruženja ili posla. Budite svoja jedinstvena ličnost, ne dozvolite da budete povodljivi i manipulisani. Nemojte povlađivati drugima na svoju štetu. Živite u skladu sa svojim stavovima i vrednostima, kako ne biste bili pod stresom usled unutrašnjeg nezadovoljstva.

Nemojte se plašiti konflikta i ne slaganja sa bližnjima, imate pravo na svoj stav. Poriv da nekome ugodite i da se složite sa njom, iako ne delite mišljenje može biti nekada jači od Vas, ali ne dozvolite da Vam to pređe u naviku. Ali osoba koja Vas uvažava i ceni, ceniće i Vašu različitost i integritet.

Ne dozvolite da se osećate loše ako ste drugačiji od okoline, imajte razumevanje za druge, ali i za svoje ja.

Izgradnja zapostavljenog samopouzdanja je proces.

Možete sami pokušati na gore navedene načine ili potražiti pomoć kod nas u savetovalištu da ostvarite svoj pun potencijal,  da naučite da se zauzimate za sebe i svoje potrebe i prevazićete probleme koje nosi manjak samopouzdanja.

Ovi rezultati su više nego dostižni, samopouzdanje se može uvećati, ako ste spremni i voljni da uložite trud i da radite na sebi.

Spread the love

Add Comment