Stres i njegove vrste

Stres je nešto što ne možemo izbeći u svakodnevnom životu.

U sledećem tekstu pročitajte više o vrstama stresa, kako on deluje na Vaš organizam, kakve manifestacije ima i ono što je najvažnije, naučite šta Vi možete da učinite da uspešnije prevazilazite stresne situacije.

Stres može biti pozitivan i negativan

Nije svaki stres loš. Stres je taj koji Vam da ubrzanje kada u poslednjem minutu primetite da auto nailazi baš na Vas. Umesto da se u mestu ukočite, Vi dobijate adrenalinsku inekciju, ubrzan Vam je puls, opažanje na najvišem nivou i uspevate da izbegnete potencijalnu opasnost.

Pod stresom ste, besni ste na sebe ako niste poštovali propise i doveli se u tu situaciju ili na vozača ako nije poštovao Vaše pravo prvenstva kao pešaka, ali ste van opasnosti. Na kraju krajeva to je važno.

Sa druge strane postoji negativan stres, koji je ugrožavajući za Vaše zdravlje. To nije samo osećanje, Vaše telo je pod stresom i organi automatski reaguju na to osećanje (Sigurno Vas je nekada boleo želudac kada ste pod stresom?).

Neki stresovi se naprosto dese, izvan su Vaše kontrole. ali za neke stresove ste sami krivi!

Na primer, da li ste baš morali da važan zadatak ostavite za zadnji minut i zbog toga ne spavate noć pred važan sastanak? Da li ste morali da prećutite partneru nešto što Vam je kod njega/nje zasmetalo?

Kada stanje stresa pređe u hronično, opada Vam imunitet, javljaju se problemi sa spavanjem, sporiji ste u reakcijama, jer je Vaš organizam umoran. Plitko dišete, uznemireni ste, mišići su Vam u grču i oslobađaju se hormoni stresa (kortizol i adrenalin).

U susretu sa stresom osećate se nemoćno, ali ima mnogo stvari koje možete uraditi. Ne smete bežati od stresa, već uticati da naš um i telo nauče da drugačije reaguju.

Disanje kao efikasan način borbe protiv stresa

Da li ste probali disanje dijafragomom? Nekoliko udisaja i izdisaja mogu Vam pružiti veliko olakšanje. Ovo ili neka druga vođena disanja mogu Vam pomoći da dubinski umirite i um i telo.

One deluju na nervni sistem tako što snižavaju krvni pritisak, srčani ritam i napetost u mišićima, dok povećavaju prokrvljenost. Kada ste pod stresom usled bola ili anksioznosti dišete teško i plitko, ali istraživanja su dokazala da svesno, dakle Vi sami svojoj voljom, možete da promenite svoje disanje i da samim tim i kako se osećate.

Dakle dišite polako i duboko, svaki udisaj i svaki izdisaj je važan. Toliko vremena posvećujete manje važnim stvarima. Skoncentrišite se 5 minuta na disanje, prijaće Vam.

Stres možete umanjiti redovnom meditacijom

Meditacija je još jedna tehnika koja može da Vam pomogne da se opustite.

Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno meditiraju imaju umanjenu aktivnost u regijama povezanim sa bolom i povećane aktivnosti u regijama povezanim sa kontrolom emocija. Oni sa hroničnim bolovima ili anksioznošću  koji su naučili da se bave meditacijom prijavili su znatno manje uticaje bola ili traume.

Redovnom primenom disanja dijafragmom ili meditacije, Vaš um i telo uče da manje reaguju na bol i druge stesore i Vaš nervni sistem je smireniji.

Kontrola misli u borbi protiv stresa

Negativne misli povećavaju bol i patnju, zato je jako važno ne katastrofizirati.

Ovo možete naučiti kod nas kroz kognitivno-bihejvioralnu terapiju (KBT), tako što ćete naučiti da promenite pogrešna uvernja koja imate i misli koje Vam odmažu.

Primer takvih misli je: „Ne postoji ništa što bi moglo da promeni kako se osećam“, ali ova uverenja mogu biti preoblikovana i zamenjena nekim konstruktivnim uverenjem. Na primer: „Iako se ne osećam najbolje trenutno, postoji više strategija koje bi mogle da mi pomognu da se umirim i da se bolje osećam“.

Vi stvarate vaše misli, dakle Vi ih možete i promeniti.

Ne dozvolite da vas stres savlada, borite se!

A šta se dešava kada umesto da se suočite sa stresom, popijete lek?

To ste do sada već probali sigurno. U početku osećate neko olakšanje. Kasnije Vam to nije više dovoljno, telo se navikava na dozu i Vi morate da je povećate. Nakon nekog vremena opet je povećavate. A i dalje ste pod stresom.

Za to vreme, stres je i dalje tu, Vi i dalje ne znate da se nosite sa njim, dozvoljavate svemu i svakome da utiče na Vas.

Dakle ne postoji magična pilula koja će Vas sasvim umiriti i rešiti sve Vaše probleme. Možda dobijete privremeno olakšanje, ali morate naučiti da se pametnije nosite sa stresom, da se suočite.

U nekim slučajevima teže depresije ili anksioznosti, lekovi su neophodni, ali nikada nije na odmet da radite na sebi i da se dodatno relaksirate. Možete samo još bolje rezultate imati.

Ono što ljude razlikuje od svih ostalih živih bića je sposobnost rasuđivanja. Nijedna situacija nije bezizlazna i beznadežna, samo zavisi kako na nju gledate.

Za sve informacije i nedoumice pozovite nas, ili posetite naš sajt www.psiholoskosavetovanje.rs

Spread the love

Add Comment