Uticaj socijalnih mreža na samopouzdanje

Uticaj socijalnih mreža na samopouzdanje je pitanje kojim se bavi ne samo psihologija, već je i brojni mediji. Veoma često, ono je tema svakodnevnih razgovora ljudi svih generacija.

Socijalne mreže su jedna od glavnih karakteristika modernog doba. Za skoro 2 decenije svog postojanja brzinom svetlosti osvojile su svet. Tako da se prosto pitamo kako smo bez njih, ranije, funkcionisali. Iako ih najčešće koristimo za privatne potrebe, socijalne mreže srećemo i u poslovanju, pa možemo slobodno da kažemo da su zavladale svim sferama našeg života.

Neosporna je činjenica da su socijalne mreže u mnogome olakšale svakodnevne aktivnosti. Zahvaljujući njima brzo i jednostavno možemo da pronađemo sve što nam je potrebno – počev od najnovijih vesti, pa do shoppinga. Njihovom pojavom obnovili smo kontakte sa izgubljenim prijateljima, dok komunikacija sa onima koji ne žive u našem gradu, pa i zemlji, nikada nije bila lakša. I što je najvažnije – potpuno besplatna. Čak i ako želite da prenesete stav o nečemu ili pokažete svoju kreativnu stranu socijalne mreže vam mogu u tome pomoći.

Nažalost, pored neverovatnih mogućnosti, sve više na površinu isplivavaju njihove loše strane. U većini slučajave one se ogledaju kroz izloženost mladih mnogim sadržajima koji nisu u skladu sa uzrastom. To za posledicu ima pojavu novih, neprimerenih navika i kršenja moralnih normi.

Uticaj socijalnih mreža na samopouzdanje

Koji je uticaj socijalnih mreža na samopouzdanje otkriva vam psihološko savetovalište Sana.

Ko je najviše pod uticajem socijalnih mreža?

Socijalne mreže imaju gotovo svi. Ipak, najveći korisnici jesu mlađe generacije, prosečne starosti oko 22 godine.

Prvo mesto zauzima Instagram, čak više od 80 odsto. Sledi socijalna mreža koja je namenjena isključivo za komunikaciju – Whatsapp sa 66,1 odsto, dok njenog konkurenta, Viber ima samo 14 odsto korisnika interneta. Najstariji, Facebook koristi skoro svaka druga osoba.

Ono što posebno zabrinjava jeste koliko vremena mladi provode na socijalnim mrežama. Verovali ili ne, preko 40 odsto više od 3 sata u toku dana provode na njima. Tri petine njih dan započinju upravo proveravanjem novosti na nekoj od mreža, takođe mnogi ih koriste pola sata do sat vremena pred spavanje.

Situaciju dodatno otežava činjenica da su adolescenti najosetljivija grupa. Samim tim je uticaj socijalnih mreža na samopouzdanje kod njih veoma izražen.

Pozitivni uticaj socijalnih mreža na samopouzdanje

Budimo realni, naš život se odvija na socijalnim mrežama, pa od načina kako se predstavljamo drugima u mnogome zavisi njihov uticaj.

Naime, kroz digitalni self možemo da očuvamo vlastite vrednosti i integritet, jer predstavlja naše idealno “Ja”. Ujedno, ova virtuelna slika, koju smo formirali na osnovu iskustvo u različitim područjima života i rada može nam pomoći u jačanju samopoštovanja.

Osobe koje su sigurne u sebe i svoje vrednosti mreže koriste kao alat za produbljivanje odnosa sa ljudima koje poznaju. Za razliku od njih, oni koji imaju manjak samopouzdanja nastoje da steknu što veći broj novih prijatelja kako bi stvorili osećaj pripadnosti grupi, što ima za posledicu razvoj kolektivnog samopoštovanja.

Negativni uticaj socijalnih mreža

Korištenje socijalnih mreža može povećati nivo narcisoidnosti, ističući u prvi plan važnost fizičkog izgleda. Problem komplikuje postojanje brojnih beauty filtera, što neretko, doprinosi nezadovoljsvu vlastitim telom, pa ne čudi što su ulaganja u izgled oba pola kulminirala, jer svako želi da dostigne „lažnu“ lepotu koja je predstavljena mrežama.

Koliki je uticaj socijalnih mreža na fizički izgled najbolje govori podatak da već devojčice od 7 godina su okupirane vlastitim telom. Sa godinama ovaj stav se sve više ispoljava, zapostavljajući uspehe na drugim poljima i lični razvoj, pa u jednom trenutku dolazi do pada samopozdanja. Što dalje ostavlja traga na mentalno zdravlje.

ABC model

Istraživanja su pokazala da 90 odsto aktivnih korisnika socijalnim mreža pati od nekog oblika depresije, anksioznosti, a neki imaju i suicidne misli. Dok su bulimija i anoreksija sa jedne i prejedanje na nervnoj bazi sa druge strane postale svakodnevna pojava.

Imajući u vidu ovu poražavajuću situaciju, moramo da naučimo kako da se oslobodimo uticaja socijalnih mreža. U tome vam može pomoći psihološko savetovalište Sana.

Spread the love