Baby blues

Baby blues je čest problem roditeljstva.

Dolazak bebe je najradosniji događaj u našim životima. Prati ga niz dubokih emocija, sa kojima se po prvi put srećemo. Zapravo, neizmernu sreću zamenjuje strah za maleno biće, pa možemo slobodno da kažemo da se se smenjuju usponi i padovi različitih osećanja.

Baby blues

Sa njima dolaze i brojne promene u navikama i načinu života. Čak i kada se za njih spremite već u prvoj nedelji shvatate da rođenje deteta donosi, pre svega, umor i neprospavne noći. Teškoće u navikavanju na novonastalu situaciju, mogu da izazovu stres i pomešana osećanja. Oni, pak, utiču na vaše mentalno zdravlje, dovodeći do baby blues-a.

Da li je baby blues postporođajna depresija?

Iako mnogi baby blues i postporođajnu depresiju poistovećuju, zapravo, reč je 2 različita pojma.

Baby blues je privremeno psihološko stanje koje se javlja odmah nakon porođaja. Obično, drugog do petog dana, mada kod nekih žena već u prvim satima i traje oko mesec dana. Razlog za njegovu pojavu objašnjen je hormonalnim promenama. Naime, tokom trudnoće nivo estrogena i progesterona se povećava i do 100 puta, taj porast se dešava postepeno, tokom 9 meseci.

Međutim, odmah nakon rođenja, nivo ovih hormona naglo pada, to može da predstavlja okidač za razdražljivo raspoloženje, pa ne čudi što baby blues doživljava oko 80 odsto majki.

Za razliku od njega, postporođajna depresija je ozbiljnije psihičko stanje, koje pogađa oko 20 odsto žena. Javlja se kasnije, 4 do 8 nedelja nakon porođaja i traje znatno duže – i do godinu dana. Simptomi su intenzivniji, tj. karakteristični za pravu depresiju.

Kako prepoznati baby blues?

Nagle promene raspoloženja, razdražljivost i plakanje bez ikakvog razloga najčešći su znaci baby blues-a. Osim njih, javljalju se i pad energije, nedostatak koncentracije, nesanica, slabost, ranjivost, zbunjenost, pa i anksioznost.

Pojedine majke imaju osećaj da je beba prevelika odgovornost za njih. Drugima, pak, nedostaje sloboda i manje obaveza koje su imale ranije, dok treće smatraju da ih niko više ne voli. Istraživanja su pokazala da su ovi simptomi jači kod žena koje su se porodile carskim rezom, kao i kod onih koje su samohrane majke.

Da li se pojava baby blues-a može sprečiti?

Zdrave životne navike su osnova za prevenciju nastanka baby blues-a. Odnosno, sa konzumiranjem namirnica bogatih vlaknima i omega kiselina treba započeti još tokom trudnoće. Poželjno je da unos ugljenih hidrata svedete na minimum, jer oni podstiču razdražljivost.

Baby blues

Takođe, neophodan je san, to znači da kad god beba spava, potrudite se da i vi spavate, dok za obavljanje svih kućnih poslova potražite pomoć. Budite svesne da je usklađivanje obaveza u prvoj nedelji gotovo nemoguće, pa deo zadataka morate “prebaciti” na drugog kako biste mogle da se fokusirate na radost zbog dobijanja nove bebe, a ne na pritisak usled žongliranja između poslova.

Stručnjaci savetuju da vodite i dnevnik svojih misli i osećaja. Na taj način moći ćete da sagledate koja situacija dovodi do negativnih emocija.

Ukoliko simptomi baby blues-a traju duže od mesec dana, kontaktirajte psihološko savetovalište Sana, jer postoji opasnost da se razvije postporođajna depresija.

 

Spread the love

Add Comment