Blagotvorni efekti joge na mentalno zdravlje

Blagotvorni efekti joge na mentalno zdravlje su višestruki.

Joga je drevna indijska metoda koja je naširoko popularna i danas. Obuhvata niz tehnika meditacije, položaja (asane) i disanja (pranajama) u cilju prevencije i održavanja zdravlja.

Zapravo, blagodeti joge na fizičko stanje organizma osetićete vrlo brzo. Dokazano je da ona jača mišiće, povećava elastičnost vezivnih tkiva i poboljšava ravnotežu tela. Takođe, reguliše metabolizam i krvni pritisak, a poboljšava cirkulaciju i disanje, dok smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, pa slobodno možemo da kažemo da joga jača čitav imuni sistem.

Međutim, um i telo ne treba posmatrati kao dve različite celine. Oni funkcionionišu u sinergiji, pa bavljanje jogom, na duži vremenski period, ima pozitivan učinak i na psihu.

Koji su blagotvorni efekti joge na mentalno zdravlje otkriva vam u ovom blogu psihološko savetovalište Sana.

Joga nas uči da je briga o sebi najvažnija

Savremeno doba karakteriše brz životni tempo. Uz mnoštvo poslovnih obaveza, održavanja porodice i dece gotovo da je nemoguće naći malo vreme da se posvetite svojim potrebama. Najnovija istraživanja su pokazala da se moderno društvo suočava sa pasivnim vođenjem računa o sebi, što nikako nije dobro.

S obzirom da jogu možete vežbati i u sopstvenom domu i da vam je potrebno da izdvojite samo 15 minuta dnevno, nemate nikakvog izgovora da ne pokrenete svoje telo. Vrlo brzo i vaš um osetiće promene.

Verovali ili ne, joga vas podstiče na lični razvoj. Prihvatanjem svog tela onakvo kakvo je, bez osude, vremenom postajemo zadovoljniji, pa nam je samoupozdanje više, tako da smo spremniji da prihvatimo sve izazove ne samo na poslu, već i u privatnom životu.

Blagotvorni efekti joge na mentalno zdravlje

Blagotvorni efekti joge na mentalno zdravlje ogledaju se i kroz emotivne promene. Naime, njeno redovno praktikovanje razvija emocije kao što su saosećanje i druželjubivost, što za rezultat ima bolje međuljudske odnose i sprečavanje konflikata.

Joga poboljšava pamćenje i koncentraciju

Da li ste znali da 20 minuta joge deluje snažnije na vaše kognitivne sposobnosti nego 20 minuta trčanja? Razlog za to leži u tehnici izvođenja. Kako je tokom vežbanja fokus usmeren na disanje i pokret u našem umu nestaje buka iz sredine i drugi spoljašnjih faktora koji ometaju pažnju.

Njihovom eliminacijom poboljšava se koncentracija, pa je omogućeno bolje pamćenje i lakše izvođenje svakodnevnih zadataka. Zbog toga je upravo joga u osnovi Mindfulness metode usmerene pažnje.

Smirivanje misli utiče i na nivo stresa. Te nam joga pomaže i da se opustimo i smanjimo napetost ne samo u mišićima, već i u nervima.

Joga smanjuje rizik od nastanka psihičkih tegoba

Blagotvorni efekti joge na mentalno zdravlje primećeni su posebno kod mlađe generacije. Adolescenti su najosetljivija grupa ljudi, pa su meditacija i vežbe disanja najbolji način da se oslobode ljutnje i besa, koji je karakteristični za ovo doba odrastanja. Samim tim, preventvno deluje i na razvoj ozbiljnih psihičkih poremećaja koje često uzrokuju nagomilana ljutnja i nekontrolisani bes.

Joga je svojevrsni antidepresiv. Redovno vežbanje smanjuje nivo kortizola. Hormon stresa, pak, utiče na nivo serotonina, koji je povezan sa depresijom. Istovremeno, pokazuje i pozitivni učinak na posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), jer umanjuje učestalost flashbackova sa kojima se suočavaju osobe koje pate od ovog problema.

Blagotvorni efekti joge na mentalno zdravlje

Ukoliko želite da osetite blagotvorno dejstvo joge na mentalno zdravlje potražite savete kliničkog psihologa Mr Ane Gligorić.

 

Spread the love