Kako povećati produktivnost?

Kako povećati produktivnost? Pitanje koje postavljaju ne samo direktori, već i zaposleni, mada nije redak slučaj da ova tema zanima đake i studente. Razlog za to leži u činjenici da se produktivnost ne odnosi samo na obavljanje poslovnih zadataka, već svih dnevnih obaveza.

Takođe, ovaj pojam ne treba vezivati samo za efikasno izvršenje zadataka, tj. postizanje postavljenog cilja u što kraćem vremenu. Važan je i kvalitet obavljenog posla. Što znači da produktivnost ima mnogo šire značenje, jer obuhvata normu i kvalitet obavljenog posla. Ujedno, i vaš subjektivni osećaj i koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatom.

Pitanje produktivnosti je, zapravo, staro koliko i ljudsko društvo. Danas je posebno izraženo, jer savremeno doba karakteriše nedostatak vremena, višak obaveza i stalni pritisak da se dokažemo i postignemo uspeh.

Kako povećati produktivnost otkriva vam psihološko savetovalište Sana.

Kako povećati produktivnost? Napravite detaljni plan obaveza

Pažljivo planiranje je ključ uspeha! Samim tim i veće produktivnosti, ako od jutra znate koje vas sve obaveze čekaju, moći ćete dobro da organizujete svoje vreme, pa ćete na kraju dana izbeći osećaj da niste sve završili, niti da se išta uradili precizno.

Plan mora, pre svega, da bude realan. Odnosno, trebate realno da procenite svoje sposobnosti, kao i vreme koje vam je potrebno da obavite posao, jedino na taj način možete da ispunite sve zadatke. Ujedno, plan mora biti fleksibilan, tj. da pruži dovoljno prostora za nepredviđene situacije.

Stručnjaci savetuju da prilikom planiranja najteže zadatke stavite na prvo mesto. Istraživanja su pokazala da je koncentracija najveća na početku radnog dana, pa ćete mnogo bolje završiti kompleksije poslove, dok lakše možete uraditi i kada budete umorniji.

Kako povećati produktivnost? Naučite da izbegnete “kradljivce vremena”

Mnogi nisu svesni da veći deo dana izgube na nevažnim aktivnostima. One kontinuirano i sistematski troše vreme, a ne doprinose kvalitetu života, pa se opravdano nazivaju “kradljivci vremena”.

Kako povećati produktivnost

Društvene mreže zauzimaju prvo mesto među njima. Iako su odavno postale sastavni deo poslovanja, u većini slučajeva ljudi ih i dalje koriste kao vid zabave. Tako da jedna notifikacija sustiže drugu, jedna vest otvara novu, dok se poruke u inboxu gomilaju, i – gotovo u trenu prošli su sati i sati, te besni na sebe pokušavate da na vreme završite sve poslove, što nikako ne može biti produktivno.

Da biste ste izbegli nervozu i stres, najbolje je da odredite period u toku dana koji će biti rezervisan za društvene mreže. Pri čemu ostatak vremena nemojte da ih proveravate.

Kako povećati produktivnost? Izdvojite vreme za odmor

Kada razmatrate kako da povećate produktivnost, nemojte da zaboravite da jedino odmorni možete da završite sve što ste planirali na vreme.

Hronična neispavanost ostavlja traga kako na fizičko i mentalno zdravlje, tako i na produktivnost. Zato je važno da imate kontinuitet u spavanju 6 do 8 sati kako biste dobili energiju za naredni dan.

I tokom radnog vremena veoma je važno da pravite pauze. Preporučljivo je da nakon svakog završenog posla izdvojite par minuta za predah. Dovoljno je samo par minuta i bićete ponovo motivisani da krenete na sledeći zadatak.

Kako povećati produktivnost

Ukoliko niste naučili kako da upravljate svojim vremenom, psihološko savetovalište Sana i klinički psiholog Mr Ana Gligorić vam mogu pomoći u tome.

 

 

Spread the love

Add Comment