Kancerofobija

Kancerofobija je neopravdani, preterani strah od raka.

Iako su kardiovaskularne bolesti prve u svetu po stopi smrtnosti, kancer i dalje izaziva najveći strah među ljudima.

Gotovo je nemoguće otvoriti novine, a ne naići na tekst o osobi kojoj je potrebna pomoć za lečenje od opake bolesti. Ili ćete, dok tražite omiljenu seriju na televizoru, ugledati emisiju koja govori o novom leku za ovaj zdravstveni problem.

Zaista, kancer je jedna od gorućih tema. Počev od alarmantnih statističkih podataka, pa do mnogih poznatih ličnosti koje hrabro govore o svojoj borbi sa nekim oblikom raka – nemoguće je ne zapitati se šta dovodi do bolesti.

S obzirom da iz dana u dan taj spisak raste ne čudi što je svako od nas makar jednom doveo u pitanje svoje navike, ishranu, pa i spoljašnje faktore sa kojima se svakodnevno sreće. Međutim, problem počinje kada ova pitanja potpuno zaokupe naše misli.

Kako nastaje kancerofobija otkriva vam psihološko savetovalište Sana.

Kako se prepoznaje kancerofobija?

Strah od bolesti ima svoje specifične oblike. Jedna od njih je kancerofobija. Kao i svi strahovi i fobije ona ima karakteristične znake.

Kod osoba koje pate od ovog problema javlja se preterana uznemirenost već pri samom pomenu raka na televiziji, u društvu ili ukoliko moraju da posete obolelog prijatelja i rođaka. Osećaj je toliko intenzivan da može da izazove napad panike, pa i pravu kratkotrajnu paralizu.

Kancerofobija se ispoljava i jakim ubeđenjem da ćete se i vi sami razboleti od neke vrste raka. Čak i kada je rizik za to minimalan, vaše misli neretko vode do razmišljanja kako ćete sigurno umreti od njegovih posledica.

Ova bolest ne preokupira samo misli, već i vreme. Naime, osoba veći deo dana provodi proveravajući svoje zdravlje. Neobični bol u telu, promena na koži ili uporni kašalj izazivaju pravu uzbunu koja zahteva pretraživanje među stručnim tekstovima i brojnim forumima na internetu. Tako da postoji opasnost da se uporedo razvije i sajberhondrija.

Kancerofobija

Osim samostalnog otkrivanja novih simptoma, česte su i posete lekarima. Kako, obično, nalazi ne potvrđuju sumnje, nezadovoljni odlaze kod drugog lekara, zatim, trećeg… i tako u krug.

Kancerofobija može da ukaže na druge psihičke poremećaje

Strah od raka ne dolazi sam. U većini slučajeva prati ga generalizovana anksioznost, odnosno, uz nerealnu brigu o poslu, fakultetu, porodici razvija se i iracionalan pogled na opaku bolest.

Takođe, opsesivno kompulsivni poremećaj se može javiti zajedno sa kancerofobijom, pa ljudi na svaku stvar gledaju kao kancerogenu, uključujući i hranu koju jedu i odeću koju nose. Da bi odagnali ovaj strah dolazi do opsesivnog čišćenja kuće, presvlačenja i tuširanja nekoliko puta u toku dana, pa i izbegavanja određenih namirnica za koje smatraju da sadrže pesticide ili neke druge štetne materije.

Da li se kancerofobija može izlečiti?

Strah od raka ne treba olako shvatati, jer utiče na kvalitet života. Zato je veoma važno na vreme potražiti stručnu pomoć.

Kognitivno bihejvioralna terapija je ključna u rešavanju ovog problema. Ona, pre svega, pomaže pacijentima da povećaju svest o svom poremećaju, istovremeno ih uči da se suoče sa strahovima i kako da se nose sa svojim emocijama.

Fobije i nesanica

Nemojte da dozvolite da nerealni strah od raka kontroliše vaš život. Saveti psihologa Mr Ane Gligorić mogu vam pomoći da ponovo uživate u svakom danu.

 

Spread the love