Problemi u partnerskim odnosima i kako ih izbeći

Problemi u partnerskim odnosima su veoma česti i dovode do brojnih posledica.Potrebno je znati kako ih izbeći ili ako su se već pojavili kako razrešiti konflikte u vezi.

Problemi u partnerskim odnosima nastaju najčešće zbog blokade u komunikaciji

Negativne emocije su jako često uzročnik blokada u komunikaciji, naših sposobnosti da razgovaramo o nekom problemu, kao i racionalnost u rešavanju.

problemi u partnerskim odnosima

Često se dešava da osoba umesto da traži u sebi izvor problema okrivi nekog drugog, partnera, porodicu itd.

Na primer: „Moji roditelji čine da se osećam nesposobno“ ili „On me dovodi do ludila…

Da je to nešto što Vi u dubini ne osećate, ne biste se tako ni osećali. Nisu stvari te koje nas uznemiravaju, već naše mišljenje o njima.

Prihvatite činjenicu da nijedan čovek nije nepogrešiv, pa ni vi sami

Prvo što bi trebalo da uradite je da prihvatite sebe i sopstvene reakcije i činjenicu da ste čovek i da niste nepogrešivi.

Nemojte biti besni na druge zbog Vaših osećanja, već preuzmite odgovornost za njih.

Drugi nisu krivi za ono što vi sami osećate!

Da bi nastali problemi u partnerskim odnosima potrebno je dvoje ljudi. Nikada samo jedno ne može biti krivo.

Ukoliko se Vi ne osećate nesposobno, niko Vas ne može ubediti da to jeste.

Ukoliko Vas nešto kod partnera nervira, nije on kriv već  Vi, jer dozvoljavate da utiče na Vas i da Vas izbaci iz takta. Sigurno je da on doprinosi Vašim negativnim osećanjima, ali nije samo on kriv što se tako osećate. Vi određujete koliko će Vas njegove reči ili ponašanje doticati, uznemiravati i uticati na Vašu sliku o sebi.

Problem kod ovakvih situacija nije što ste Vi besni, već je problem što je bes zapravo maska druge negativne emocije.

Bes usmeren ka partneru je zapravo negiranje nekog našeg osećanja, kao što je depresija, tuga, stid, anksioznost ili nešto drugo.

Problemi u partnerskim odnosima počinju optuživanjem

Najčešća uverenja koja se javljaju su da partner to „namerno“ radi, optuživanje, zatim osećanje nepravde, „nisam zaslužila da se tako ponaša“, zatim obezvređivanje partnera i želja da se ponaša na neki „naš“ način…

problemi u partnerskim odnosima

U osnovi svih tih osećanje je činjenica da se osećamo povređeno, da smo tužni, nezadovoljni, nesigurni, anksiozni…

Ne možemo da očekujemo da će neko slepo poštovati neki stil ponašanja koji mi želimo ili očekujemo. Partner nije loš, ukoliko nešto ne radi na Vaš način. On je osoba za sebe i takvog ste ga izabrali.

Nikada nemojte okrivljivati partnera unapred

Nemojte unapred okrivljivati partnera da svesno želi da Vas povredi, da nešto namerno radi, da je bezosećajan, da su njegove namere loše. I ako jeste tako, da li to znači da treba da ga napadnete, da li je to razlog da se Vi osećate kao žrtva u vezi i da li Vam to daje za pravo da mu vratite istom merom? Ili se na taj način ustvari spuštate na neki nivo koji ne želite i radite suprotno Vašim željama.

Brzanje u reakcijama može samo dovesti do problema u partnerskim odnosima koji možda nisu ni postojali.

Nemojte preuveličavati, jedan problem u vezi ne čini je groznom ili nepodnošljivom, već ste možda samo naišli na neku prepreku koju bi trebalo da razrešite. Ispitajte situaciju, pre nego što iznesete sud o njoj.

Partner nije loš, ako ne uradi sve kako Vi želite. On ima pravo na svoj stav i na svoje prohteve.

Ne ukazujte partneru svakodnevno na greške, jer ga tako gušite

Svakodnevnim ukazivanjem na greške partneru, Vi ne pravite od njega „boljeg čoveka“, već ga gušite. Kada Vam nešto baš smeta recite mu, ali nemojte ga opterećivati svakom sitnicom. On ima pravo da radi stvari i na načine koji se Vama ne dopadaju, dokle god Vas ne ugrožava.

Ako želite da budete u zdravoj vezi trudite se da jasno izražavate svoje želje, ali imajte na umu da Vaš partner ništa NE MORA, ali može da usvoji Vašu sugestiju ako ŽELI. Uvek morate imati prostora za kompromis i razumevanje za voljenu osobu.

Podmukle taktike u vezi

Dešava se da partneri u želji da dominiraju vezom ili izađu kao pobednik iz rasprave koriste podmukle taktike. Prva greška je što uopšte želite da pobedite partnera, a trebalo bi da se fokusirate na rešenje problema, ako Vam je do rešenja iskreno stalo.

U podmukle taktike spadaju sledeći postupci:

Ucena povlačenjem ili napuštanjem – Ako ne promeni svoje ponašanje ili ako se ne povinuje Vašim prohtevima Vi ćete otići.

Zaplašivanje partnera je veoma pogrešan pristup u rešavanju konflikta. Nemojte ugnjetavat njegovo pravo glasa, pretnjama da ćete ga ostaviti.

Omalovažavanje njegovih potreba – Nemojte činiti da se Vaš partner stidi svojih potreba, kao što to ne biste ni Vi želeli da čini sa Vašim potrebama. Svako ima svoje potrebe i ima pravo na njih.

Pretnje – Ukoliko iz rasprave pokušavate da odnesete pobedu tako što pretite partneru da ćete ga na neki način povrediti ili da ćete mu uskratiti neko zadovoljstvo su niske. Ucena nikada nije dobar pristup. A i da li ste razmišljali kako biste se Vi osećali u takvoj situaciju?

problemi u partnerskim odnosima

Skretanje sa teme – Nemojte se u nedostatku argumenata za konflikt u kom se nalazite vraćati na stare rasprave gde partner nije bio u pravu ili je nešto pogrešio. Ukoliko se vraćate i dalje na to, znači da niste uspešno prevazišli problem koji ste imali. Takođe, nije ispravno da partnerove potrebe ignorišete i skrećete sa teme. Pričajte sa njim, diskutujte, ako nije u pravu objasnite mu zašto mislite da nije, ali ne ostavljate temu nedovršenu i nerazrešenu.

Krivica – Nije fer da okrvite partnera za Vaše neuspehe. Ako Vam ne ide na poslovnom planu, Vaš partner nije kriv zbog toga. Ako Vam nešto ne ide od ruke, partner nije kriv i nerazuman prema Vašim potrebama, već Vi nešto radite pogrešno. Preuzmite odgovornost za svoje postupke i ne tražite krivca tamo gde ga nema.

Ako ste se prepoznali u ovim nekonstruktivnim taktikama budite fer i nemojte više na te načine „pobeđivati“ partnera ili ga ucenjivati. Vodite konstruktivne dijaloge.

Problemi u partnerskim odnosima vrlo često nastaju usled sukoba mišljenja

Sukob mišljenja je često neizbežan, ljudi su različiti i normalno je da želimo različite stvari. Ali ne mora svako neslaganje prerasti u svađu i nepotrebni stres.  Razmislite, uvažite i svoje i partnerove potrebe i razgovarajte.

Psihološko savetovanje je jedan od načina da rešite probleme u vezi i komunikaciji.

problemi u partnerskim odnosima

Nemojte partnera ukoliko želi vreme za sebe ocenjivati kao sebičnog. Nemojte ukoliko voli da gleda fudbal sa drugovima govoriti da je detinjast, zato što biste Vi radije radili nešto drugo i fudbal Vam nije zanimljiv.

Ukoliko partner puno radi, pa nije često kod kuće to nije nešto što bi trebalo da mu prebacite, razmislite bolje, on to radi i za Vas i Vašu porodicu. Opišite mu svoja osećanja, da se osećate tužno ili samo, da imate neke potrebe, umesto da ih njima napadnete. Potrudite se da Vas razume, a ne da zauzme odbrambeni stav od Vas. Pričajte jasno i bez metafora.

Ne poredite svog partnera sa drugim muškarcima!

Nikada, ali nikada, nemojte svog partnera porediti sa muževima Vaših prijateljica. Ukoliko ovo činite, znajte da ste na dobrom putu da se problemi u partnerskim odnosima dodatno prodube.

Prvenstveno, može pomisliti da Vam se taj neko dopada. Drugo, Vi ste izabrali Vašeg muža takvog kakav jeste sa svim njegovim manama i vrlinama, nemojte mu tražiti da postane neko drugi, a i možete praviti neprijatnost u budućim njihovim susretima.

Ne možete istinski ni znati kakav je zapravo muž Vaše drugarice, jer nije Vaš i nikada ne možete znati šta se dešava iza zatvorenih vrata.

Poštujte Vašeg partnera i zahtevajte isto od njega.

Ljubav je predivno osećanje, ali poštovanjem je negujete da Vam traje do starosti.

I na kraju, ponašajte se onako kako želite da se drugi ophode prema Vama.

Vaša Sana

Spread the love

Add Comment