Kako stres utiče na telo?

Kako stres utiče na telo, jedno je od najčešće postavljanih pitanja dugi niz godina.

Mnoštvo obaveza, nedostatak slobodnog vremena, pritisak u školi, česti konflikti u radnom okruženju, samo su neki od indikatora za stres. Nažalost, postoje i oni koji se svrstavaju u teže, kao što su gubitak bliske osobe, razvod, bolest, loša finansijska situacija…

Ove i mnoge druge situacije postale su svakodnevna pojava ne samo starijih, već i mlađih generacija, a reakcija na njih jeste stres. Naime, pod stresom se podrazumeva prilagođavanje organizma svakoj novonastaloj situaciji. Posebno onoj koja sa sobom nosi negativne senzacije, pa telo na njih odgovara fizičkim, mentalnim i emocionalnim odgovorima.

Kako stres nastaje?

Da biste razumeli kako stres utiče na telo morate, najpre, znati kako nastaje. Njegova pojava povezana je sa kortizolom. Ovaj hormon oslobađa aminokiseline iz mišića, masne kiseline iz masnog tkiva i glukozu iz jetre, što za rezultat ima obezbeđivanje energije koja nam je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Imajući u vidu način na koji deluje možemo slobodno reći da je veoma koristan.

Progresivna mišićna relaksacija

 

Ukoliko se, pak, nađemo u situaciji koju naš um ocenjuje kao potencijalno opasnom kortizol će pokrenuti fight or flight reakciju. Odnosno, prebaciće organizam u mod povećane pažnje i reakcije kako biste mogli na vreme adekvatno da reagujete, to znači da ćete kratko biti pod stresom. Sa prestankom pretnje, telo se vraća u normalno stane a samim tim i stres nestaje.

Međutim, dugoročna izloženost stresnim situacijama dovodi do porasta kortizola i pomeranja ravnoteže, što se negativno odražava na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Kako stres utiče na telo otkriva vam psihološko savetovalište Sana.

Fizičke posledice stresa

Stres ostavlja višestruke posledice po fizičko zdravlje čoveka. Prvi na udaru je, obično, stomak, pa se javljaju problemi sa varanjem. Oni prete da se razviju u gastritis, gastroezofagealni refluks, ali i teža oboljenja.

Česte glavobolje, takođe, su jedan od prvih znaka da je vaše telo konstantno izloženo stresu. Kod nekih ljudi one se manifestuju u vidu tenzionih glavobolja, kod kojih bol zahvata čitavu glavu, dok se kod drugih javljaju jake migrene, koje ometaju normalno funkcionisanje.

Bol u vilici, koji je izazvan škrgutanjem zubima, je povezan sa stresom. Kako se ova navika javlja dok spavamo, nismo je ni svesni.

Dugotrajna izloženost stresu može da promeni srčani ritam tako da predstavlja potencijalnu opasnost od srčanog udara. Zatim, utiče na rad štitne žlezde i reproduktivnih organa.

Kako stres utiče na telo

Stres ostavlja traga i na kosi i koži. Promene u nivou hormona aktiviraju kožne žlezde, koje izazivaju pojavu akni, ali i raznih osipa na koži, dok kosa postaje krta i lomljiva, a nije redak slučaj da dolazi do prekomernog opadanja.

Kako stres utiče na mentalno zdravlje?

Pitanje “kako stres utiče na telo” ne treba posmatrati samo sa fizičke strane.

Istraživanja su pokazala da visok nivo kortizola oštećuje memoriju i smanjuje moždani volumen, pa dolazi do problema sa pamćenjem i koncentracijom. Sa njima dolaze i problemi sa spavanjem koji pogoršavaju opšte stanje organizma, slabeći imuni sistem.

Kako stres utiče na telo

Stres i anksioznost usko su povezani, pa su česti napadi panike sa kojima se, nakon izvesnog vremena, ne možemo samostalno izboriti.

Srećom, upravljenje stresom omogućava vam da sačuvate svoje zdravlje. Psihološko savetovalište Sana vas može naučiti kako to i da ostvarite.

Spread the love