Razlika između poremećaja raspoloženja i normalne tuge

Razlika između poremećaja raspoloženja i normalne tuge je velika.

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja se nije suočila sa tugom. Napuštanje porodičnog doma, odlazak prijatelja u inostranstvo, gubitak bliske osobe, otkaz, pa čak i bolan razvod, dovode do neizmernog osećaja beznađa za koji nam se čini da nikada neće prestati.

Međutim, problem nastaje kada ove emotivne smetnje postanu izvor ozbiljnijih tegoba, odnosno kada nastanu poremećaji raspoloženja. S obzirom da oni utiču na kvalitet čitavog života nikako ih ne treba zanemariti. Zbog toga vam psihološko savetovalište Sana naglašava koja je razlika između poremećaja raspoloženja i normalne tuge.

Razlika između poremećaja raspoloženja i tuge vam može pomoći da bolje razumete svoju situaciju

Kada razmatrate koja je razlika između poremećaja raspoloženja i normalne tuge trebate, najpre, da shvatite da je tuga ljudska emocija, a poremećaji raspoloženja su medicinsko stanje.

Naime, tuga je normalna prirodna reakcija na gubitak, razočaranje, probleme ili druge teške situacije. Biti tužan s vremena na vreme je samo još jedan sastavni deo čoveka. Stručnjaci ističu da je ovaj proces lekovit. Zapravo, tuga vam pomaže da zalečite duševne rane. Te je samo jedan korak ka povratku svakodnevnim aktivnostima.

Za razliku od nje, poremaćaji raspoloženja su složeni fenomen, koji može, ali i ne mora biti izazvan nekim događajem. Kao što im sam naziv kaže, odvijaju se na nivou raspoloženja. Zato ih prate niz neprijatnih emocionalnih doživljaja kao što su potištenost, utučenost, obeshrabrenost, zabrinutost, očajanje, anksioznost, bespomoćnost. Osim posledica po mentalno zdravlje, oni ostavljaju i promene na telesno funkcionisanje.

Razlika između poremećaja raspoloženja i normalne tuge ispoljava se u načinu nastanka i razmišljanja

Tuga nastaje iznenada, tj. odmah nakon stresnog događaja, dok se poremaćaji raspoloženja javljaju postepeno. Počinju gotovo neprimetno, kao umor, mrzovolja, želja za samoćom. Da bi se, kada se prepustite ovakvom raspoloženju, brzo uvukli u vaš život.

Razlika između poremećaja raspoloženja i normalne tuge

Tužno raspoloženje ne ometa naše navike u tolikoj meri. I dalje možemo da uživamo u stvarima koje volimo, kao što je gledanje filma ili omiljena poslastica. Takođe, ona ne utiče na mišljenje koje imamo o sebi, jer smo svesni da je ovo samo trenutna situacija, pa da će ubrzo prestati. Samim tim, ne obeshrabruje nas u pogledu budućnosti.

Promene raspoloženja izazivaju sasvim suprotne reakcije. Čak i kada se osmehujemo, ne možemo pronaći uživanje u dešavanjima oko nas, jer svugde osećamo prazninu. Ipak, ono po čemu se najviše razlikuju od obične tuge jeste negativno vrednovanje sopstvene ličnosti.

Osobe koje pate od poremećaja ličnosti veoma su samokritične, imaju manjak samopouzdanja, grižu savest. Mada, nije redak slučaj da se javljaju i misli o samoubistvu i potreba za samokažnjavanjem.

Kako ovakva osećanja traju dugo i stvaraju doživljaj da se nikada neće promeniti, neophodna je stručna pomoć.

Kako se odražava na ponašanje?

Promene raspoloženja utiču ne samo na naše misli, već i na ponašanje. One dovode do pada koncentracije i potpunog gubitka interesovanja za posao, porodicu, druženje sa prijateljima, pa i održavanje lične higijene.

Razlika između poremećaja raspoloženja i normalne tuge

Poremećaji raspoloženja ostavljaju traga i na režimu spavanja i ishrane. Iako i tuga može da dovede da manje jedemo i nemamo sna, promena je kratkoročna, dok kod poremećaja nastaju ozbiljnije tegobe – počev od insomije, pa do spavanja 12 i više sati i prejedanja.

Ukoliko ste primetili da već duže vreme imate osećaj neobjašnjive tuge, potražite pomoć u psihološkom savetovalištu Sana.

 

Spread the love

Add Comment